Holistische Therapie

Dienstverlening

Holistische Therapie

Holisme komt van het Griekse woord holos, dat staat voor het geheel. Op deze manier keken de Grieken en de Romeinen al naar mensen. Het gaat om het geheel, dus hoe is het met het lijf, maar ook wat speelt er in het hoofd? Waar word je blij van of wat maakt je verdrietig en waarom? Wat speelt er spiritueel?
In de wetenschap en in de medische wereld wordt alleen gekeken naar wat te meten is en wat ‘evidence based’ is. Dus alleen naar alles wat aantoonbaar is en niet naar wat ook gevoeld of ervaren wordt. Holisme wordt in de huidige samenleving steeds meer toegepast. We kijken naar vijf verschillende gebieden: fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel.

Fysiek niveau

Het lichaam en alles wat daarbij hoort. Van jezelf voeden tot het zorgen voor voldoende slaap. Sporten of voldoende bewegen, lekker de natuur in of naar zee. Vergeet de voedingssupplementen niet, bijvoorbeeld vitamine D of Magnesium. Denk aan je huid zowel in de zomer als in de winter. Geniet van de zonnestralen die ons systeem op verschillende manieren voeden.

Emotioneel niveau

Ben je snel geraakt door ‘iets’ wat er om je heen gebeurt, hoe ga je om met slecht nieuws? Ben je gespannen, neem je te veel hooi op je vork?
Wanneer je goed in balans bent, kun je emoties voelen. Je weet dan dat je een emotie hebt, maar je weet ook dat je niet de emotie bent! Je kunt het toelaten en ervaren/accepteren, maar je zwelgt er niet in en je kunt het weer loslaten. Het is belangrijk om op emotioneel niveau goed voor jezelf te zorgen. Dus niet alleen je hoofd aan het roer laten staan, maar durf ook in je gevoel te gaan. Contacten, vrienden of familie zijn op emotioneel gebied ook erg belangrijk, wie voeden je emotioneel en wie niet?

Mentaal niveau

Dit gaat over het denken, over conditioneringen. We hebben per dag zo’n 60.000 gedachten, 40.000 daarvan zijn negatief. Wanneer je daar gevoelig voor bent, kun je last hebben van al die verschillende en vooral negatieve gedachtes. Dit werkt dan natuurlijk ook op je emoties door. Positieve gedachtes werken juist bevorderend.

Wanneer je er goed over nadenkt, is er elke dag iets waar je dankbaar voor kunt zijn. Ook al is dit soms heel klein, het is er altijd. Waar richt jij je aandacht op? Doe je dat op de dingen die niet goed gaan of ben je dankbaar voor het kleins dat goed ging vandaag? Dankbaarheid is de hoogste trilling die je kunt hebben voor je mind.
Afstemmen op licht, liefde en positiviteit. Lees een mooi boek, kijk een mooie film, ga in gesprek met mensen die op jouw energie trillen.

Energetisch niveau

Waar krijg je energie van en waar loop je op leeg? Na een heerlijke nachtrust heb je een opgeladen batterij! Doe je dingen waar je niet blij van wordt en die je veel stress geven, dan loopt je batterij snel leeg en kun je die niet meer opladen, je stevent af op een burn-out. Je hebt je energiehuishouding niet meer op peil. Doe dingen waar je blij van wordt, maak ‘me-time’, plan vrije momenten in je agenda, doe voor jou leuke dingen!

Spiritueel niveau

Wanneer je geboren wordt, ben je een mooi, compleet, precies goed helder lichtje. Naarmate we ouder worden, zetten we over dit lichtje allemaal lampenkapjes heen uit zelfbescherming door meestal ervaringen met andere mensen. Je overlevingsmechanismen, je muurtjes, je patronen, je overtuigingen enzovoort. Wanneer je al deze lampenkapjes af zet, kom je in verbinding met je ware zelf. Dan voel jij je hart, je ware zijn, je ziel. Je zult verbinding voelen met alles en iedereen om je heen en met de natuur. Je voelt je intuïtie. Je voelt: wat heb ik nu op dit moment nodig? Wat is mijn zielsmissie? Wie ben ik in mijzelf, in mijn diepste zelf?